Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Rolada drobiowo-wieprzowa z majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

,, Rozmnażanie " piersi z kurczaka .Była sobie pierś z kurczaka trochę za mała by starczyła na przewidywany obiad .

Rolada drobiowo-wieprzowa z majerankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada drobiowo-wieprzowa z majerankiem

 

  • 1 duża pierś z kurczaka ( pojedyncza )
  • 12,5 dag mielonej wieprzowiny ( w miarę tłustej- zmieliłam łopatkę )
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki majeranku
  • pieprz mielony ( czarny ) do smaku
  • sól
  • maggi w płynie do smaku
  • 3 łyżeczki mielonej papryki
  • olej z pestek winogron

 

Sposób przygotowania:

Rolada drobiowo-wieprzowa z majerankiem
Przygotować farsz do rolady. Obrać i pokroić drobno cebulę . Usmażyć ja na złoto na łyżce oleju. Dołożyć do mielonego usmażoną cebulę ,szczyptę soli, pokrojoną natkę , majeranek, majonez , szczyptę pieprzu i odrobinę maggi w płynie. Dokładnie wyrobić . Spróbować i doprawić w miarę potrzeby. Pierś z kurczaka jeśli jest bardzo gruba lekko naciąć ( ostrożnie by nie podzieliła się na kawałki ) i rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa ( przez folię spożywczą ). Na płacie mięsa z piersi ułożyć farsz i owinąć rozklepanym mięsem lekko uciskając i zakrywając wszystkie szczeliny by farsz nie wychodził ( nie wiążemy bo rolada będzie zawinięta w folię ). Posolić i posypać ze wszystkich stron papryką. Na patelni rozgrzać olej . Włożyć ostrożnie roladę i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron . Zdjąć z patelni. Owinąć dokładnie folią spożywczą . Zakręcić końcówki. Ułożyć w garnku do gotowania na parze ( górna część ) i gotować 40 minut od chwili kiedy w dolnym garnku zacznie wrzeć woda .( na małym gazie ). Wyjąć. Zostawić na chwilę by rolada ,, odpoczęła " i nie kruszyła sie przy krojeniu. Odwinąć. Pokroić w grube plastry. Podawać polaną stopionym masłem .
Rolada drobiowo-wieprzowa z majerankiem
Przygotowany farsz z miesa mielonego z majerankiem
Rolada drobiowo-wieprzowa z majerankiem
Pierś z kurczaka rozklepana z nałożonym farszem
Rolada drobiowo-wieprzowa z majerankiem
Pierś zrolować - oprószyć papryką - opiec -zawinąć z folię i ugotować na parze
Rolada drobiowo-wieprzowa z majerankiem
Ugotowaną pierś rozwinąć i pokroić na plastry