Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z wkładką kakaową.
100 ml mleka podgrzać, wsypać łyżeczkę cukru i rozkruszone drożdże, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na 1/2 godz do wyrośnięcia. Następnie dodać przesianą mąkę, pozostałe mleko, sól i utarte z cukrem żółtka. Wyrabiać ciasto około 1/2 godziny. Pod koniec wlać roztopione ostudzone masło i dodać cukier waniliowy. Wyrabiać wymieszać z kakao i śmietaną. Oba ciasta cienko rozwałkować. Na białe ciasto położyć ciasto kakaowe i zwinąć w rulon tak jak zwija się roladę. Zwinięte ciasto włożyć do wąskiej przygotowanej brytfanny, odłożyć do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor.