Sposób przygotowania:
Rolada jabłkowa,
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Do piany dodajemy po jednym żółtku na przemian z cukrem, delikatnie mieszając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę na ciasto rozsmarowujemy na papierze do pieczenia wyłożonym na płaskiej blaszce. Pieczemy około 15 minut. Następnie ciasto przekładamy na ściereczkę i zawijamy na kształt rolady. Jabłka obieramy, wykrawamy z nich gniazda nasienne. Jabłka kroimy w ósemki, przekładamy do rondelka i dusimy do miękkości. Dodajemy galaretkę, po dokładnym wymieszaniu składników zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa zacznie tężeć rozsmarowujemy ją na biszkopcie i zwijamy roladę. Odstawiamy ją do całkowitego stężenia na około 2 godziny.