Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Rolada jabłkowa,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybka w przygotowaniu rolada- na niedzielę, na co dzień i od święta.

Rolada jabłkowa, Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolada jabłkowa,

 

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 4 duże jabłka
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej

Sposób przygotowania:

Rolada jabłkowa,
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Do piany dodajemy po jednym żółtku na przemian z cukrem, delikatnie mieszając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę na ciasto rozsmarowujemy na papierze do pieczenia wyłożonym na płaskiej blaszce. Pieczemy około 15 minut. Następnie ciasto przekładamy na ściereczkę i zawijamy na kształt rolady. Jabłka obieramy, wykrawamy z nich gniazda nasienne. Jabłka kroimy w ósemki, przekładamy do rondelka i dusimy do miękkości. Dodajemy galaretkę, po dokładnym wymieszaniu składników zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa zacznie tężeć rozsmarowujemy ją na biszkopcie i zwijamy roladę. Odstawiamy ją do całkowitego stężenia na około 2 godziny.
Rolada jabłkowa,
Przygotowanie jabłek- duszenie z galaretką.
Rolada jabłkowa,
Rozsmarowywanie masy jabłkowej na roladzie.
Rolada jabłkowa,
Zwijanie ciasta na kształt rolady i odstawienie do stężenia.