reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Rolada jabłkowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Proste i pyszne- jeszcze się nie zdarzyło , żeby się nie udało

Rolada jabłkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolada jabłkowa

 

Sposób przygotowania:

Rolada jabłkowa
Oddzielamy białka od żółtek. Obie mąki przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Teraz delikatnie mieszając już szpatułką dodajemy mąkę z proszkiem i ocet. Jabłka obieramy i dzielimy na cząstki lub plasterki. Wybieramy jabłka mało soczyste Układamy na wysmarowanej blaszce, a na górę wylewamy ciasto. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 st. C Po upieczeniu wyjmujemy ciasto na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem lub mąką orzechową i rolujemy. Zostawimy zwinięte w ściereczce do wystygnięcia
Rolada jabłkowa
Przy dodawaniu mąki ciasto mieszamy już bardzo delikatnie najlepiej szpatułką
Rolada jabłkowa
Jabłka możemy pokroić w kostkę lub plasterki
Rolada jabłkowa
Przy zwijaniu zawsze pomagam sobie ściereczką na którą wykładam ciasto