Sposób przygotowania:
Rolada jabłkowa
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy do nich żółtka, cukier i dalej ubijamy. Gdy masa będzie ubita dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Blachę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, rozkładamy na niej równomiernie ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni przez ok 30 minut. placek wykładamy na ściereczkę i zawijamy z nią w rulon. Jabłka myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach i prażymy je w rondelku dodając do nich cynamon (można również dosłodzić). Do powstałej masy jabłkowej dodajemy 2 łyżeczki żelatyny i studzimy. Tak powstałą masą smarujemy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.