Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Rolada jajeczno-serowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jedno z moich dań popisowych, zachwyca rodzinę i znajomych i jest obowiązkowym punktem menu każdej imprezy.

Rolada jajeczno-serowa

Składniki:

Rolada jajeczno-serowa

 

  • 5 jajek,
  • 5łyżek majonezu kieleckiego,
  • 300g startego na tarce żółtego sera,
  • 2 podwójne filety z kurczaka,
  • 1 kg pieczarek,
  • masło klarowane,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, słodka papryka,
  • tłuszcz (np margaryna do wytłuszczenia blachy)

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada jajeczno-serowa
Jajka ubijamy z majonezem, dodajemy ser starty na grubej tarce i dokładnie mieszamy, następnie wylewamy na wytłuszczoną i wyłożoną pergaminem blachę piekarnika i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni pieczarki pokrojone w kostkę podduszamy z cebulką na klarowanym maśle doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i pietruszką. Filety porcjujemy, rozbijamy i z obu stron nacieramy przyprawami. Na "biszkopcie" jajeczno-serowym układamy filety, na nich warstwę pieczarek a następnie zwijamy i pieczemy kolejne 30-40 minut. po wystudzeniu kroimy w plastry.