lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Rolada kakowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Znakomita i prosta w przygotowaniu rolada

Rolada kakowa

Składniki:

Rolada kakowa

 

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dag mąki

 

  • Masa:
  • 15 dag cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki kakao
  • kostka masła

 

Sposób przygotowania:

Rolada kakowa
Oddziel białka od żółtek.Białka ubij z cukrem na sztywną pianę,następnie dodaj żółtka i przesianą mąkę.Wymieszaj ciasto które ułóż w formie do pieczenia wyłożonej pergaminem.Upiecz ciasto jeszcze ciepłe wyłóż na stolnicę,zdejmij pergamin i zawiń w ścierke. Jaja z cukrem wymieszaj na małym ogniu,osobno utrzyj masło.Połącz składniki masy razem i dodawaj stopniowo kakao rozmieszane w łyżce przegotowanej wody.Gdy masa stężeje rozwiń ciasto,posmaruj je masą kakaową i ponownie zwiń w roladę.

Tagi:

ciasto rolada