2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Rolada kawowa z kremem chałwowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Lekkie ciasto o kawowym aromacie, wilgotne i mało słodkie, puszysta masa ze śmietanki, chałwy waniliowej i sera mascarpone to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, idealne ciasto dla amatorów kawowych smaków!

Rolada kawowa z kremem chałwowym

Składniki:

Rolada kawowa z kremem chałwowym

Ciasto:

Krem chałwowy

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 20 dag sera mascarpone
  • 10 dag chałwy waniliowej
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • Wiórki kokosowe do obtoczenia lub dowolna posypka
  • 1 dowolna galaretka

Sposób przygotowania:

Rolada kawowa z kremem chałwowym

Ciasto:

Rolada kawowa z kremem chałwowym
Ciasto przygotowujemy wg podanego przepisu

Jajka wbijam do miski, wsypuję cukier i ubijam aż do puszystej gęstej piany, mąkę mieszam z kakao, przesiewam do masy jajecznej stopniowo dodając schłodzony napar kawowy oraz olej, delikatnie mieszam ręcznie rózgą od miksera, aż do połączenia.

ETAP 2:

Rolada kawowa z kremem chałwowym
Gotowe wylewamy na pergamin i pieczemy w piekarniku

Tak przygotowane ciasto wylewam na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę , piekę 15 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra –dół.

Upieczone, wykładam na bawełnianą ściereczkę oprószoną niewielką ilością cukru pudru, zawijam w rulon i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.

ETAP 3:

Rolada kawowa z kremem chałwowym
Galeretkę rozpuszczamy stężałą kroimy na paski

Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody, wylewam do płaskiej miski, odstawiamy do całkowitego stężenia, następnie kroję na grubsze paski.

Krem chałwowy

Rolada kawowa z kremem chałwowym
do podgrzanej śmietanki dodajemy chałwę mieszamy

Śmietankę przelewam do rondelka, podgrzewam na ogniu, ale nie gotuję dodaję pokruszoną chałwę, mieszam aż się rozpuści.

Zimną masę wkładam na całą noc do lodówki-dlatego tę czynność najlepiej zrobić dzień wcześniej przed złożeniem rolady,

ETAP 5:

Rolada kawowa z kremem chałwowym
gotowym kremem smarujemy roladę dekorujemy wiórkami i chłodzimy

następnego dnia do masy wsypuję cukier puder, oraz ser mascarpone prosto z lodówki i miksuję na gładki puszysty krem,
¾ kremu smaruję rozwiniętą roladę , wkładam paski galaretki zwijam ciasno, resztą kremu smaruję wierzch i boki obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Schładzam w lodówce.


Tagi:

ciasto rolada