Sposób przygotowania:
Rolada kawowa z kremem chałwowymCiasto:
Jajka wbijam do miski, wsypuję cukier i ubijam aż do puszystej gęstej piany, mąkę mieszam z kakao, przesiewam do masy jajecznej stopniowo dodając schłodzony napar kawowy oraz olej, delikatnie mieszam ręcznie rózgą od miksera, aż do połączenia.
ETAP 2:
Tak przygotowane ciasto wylewam na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę , piekę 15 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra –dół.
Upieczone, wykładam na bawełnianą ściereczkę oprószoną niewielką ilością cukru pudru, zawijam w rulon i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
ETAP 3:
Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody, wylewam do płaskiej miski, odstawiamy do całkowitego stężenia, następnie kroję na grubsze paski.
Krem chałwowy
Śmietankę przelewam do rondelka, podgrzewam na ogniu, ale nie gotuję dodaję pokruszoną chałwę, mieszam aż się rozpuści.
Zimną masę wkładam na całą noc do lodówki-dlatego tę czynność najlepiej zrobić dzień wcześniej przed złożeniem rolady,
ETAP 5:
następnego dnia do masy wsypuję cukier puder, oraz ser mascarpone prosto z lodówki i miksuję na gładki puszysty krem,
¾ kremu smaruję rozwiniętą roladę , wkładam paski galaretki zwijam ciasno, resztą kremu smaruję wierzch i boki obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Schładzam w lodówce.
marietta
zbysiowa
Kniejson