Sposób przygotowania:
Rolada kurczakowa
Kurczaka płuczemy i ostrym nożem przecinamy skórę wzdłuż kręgosłupa.
Mięso wraz ze skórą starannie oddzielamy od kości.
Odcinamy skrzydła i szyję. Wyjmujemy kości z udek.
Skórę rozkładamy wraz z mięsem.
Ostrym nożem kroimy piersi w cienkie płaty (od środka).
Wywijamy do środka mięśnie udek.
Zszywamy skórę w miejscach, w których odcinaliśmy skrzydełka i wpychaliśmy do środka udka. Plastrami odkrojonymi z piersi pokrywamy równomiernie skórę grzbietu i brzucha.
Wątrobę, wieprzowinę i namoczoną bułkę mielimy, dodajemy masło utarte z żółtkiem oraz posiekaną natkę pietruszki. Układamy wałek nadzienia po środku płata mięsa.
Zawijamy brzegi, owiązujemy roladę sznurkiem i smarujemy olejem.
Wstawiamy do piekarnika.
Po upieczeniu lekko studzimy i wkładamy roladę pomiędzy dwie deseczki.
Zdejmujemy sznurek i kroimy.
Mięso wraz ze skórą starannie oddzielamy od kości.
Odcinamy skrzydła i szyję. Wyjmujemy kości z udek.
Skórę rozkładamy wraz z mięsem.
Ostrym nożem kroimy piersi w cienkie płaty (od środka).
Wywijamy do środka mięśnie udek.
Zszywamy skórę w miejscach, w których odcinaliśmy skrzydełka i wpychaliśmy do środka udka. Plastrami odkrojonymi z piersi pokrywamy równomiernie skórę grzbietu i brzucha.
Wątrobę, wieprzowinę i namoczoną bułkę mielimy, dodajemy masło utarte z żółtkiem oraz posiekaną natkę pietruszki. Układamy wałek nadzienia po środku płata mięsa.
Zawijamy brzegi, owiązujemy roladę sznurkiem i smarujemy olejem.
Wstawiamy do piekarnika.
Po upieczeniu lekko studzimy i wkładamy roladę pomiędzy dwie deseczki.
Zdejmujemy sznurek i kroimy.