mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Rolada kurczakowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobra rolada z kurczaka

Rolada kurczakowa

Składniki:

Rolada kurczakowa

 

  • 1 mały kurczak (ok. 1,5 kg),
  • 1 bułka,
  • 10 dag chudej wieprzowiny,
  • 10 dag wątroby,
  • 1 jajko,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • ½ łyżeczki suszonej mieszanki warzywnej,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól do smaku,
  • odrobina gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

Rolada kurczakowa
Kurczaka płuczemy i ostrym nożem przecinamy skórę wzdłuż kręgosłupa.
Mięso wraz ze skórą starannie oddzielamy od kości.
Odcinamy skrzydła i szyję. Wyjmujemy kości z udek.
Skórę rozkładamy wraz z mięsem.
Ostrym nożem kroimy piersi w cienkie płaty (od środka).
Wywijamy do środka mięśnie udek.
Zszywamy skórę w miejscach, w których odcinaliśmy skrzydełka i wpychaliśmy do środka udka. Plastrami odkrojonymi z piersi pokrywamy równomiernie skórę grzbietu i brzucha.
Wątrobę, wieprzowinę i namoczoną bułkę mielimy, dodajemy masło utarte z żółtkiem oraz posiekaną natkę pietruszki. Układamy wałek nadzienia po środku płata mięsa.
Zawijamy brzegi, owiązujemy roladę sznurkiem i smarujemy olejem.
Wstawiamy do piekarnika.
Po upieczeniu lekko studzimy i wkładamy roladę pomiędzy dwie deseczki.
Zdejmujemy sznurek i kroimy.