Sposób przygotowania:
Rolada łososiowo - szpinakowa
1. Szpinak rozmrozić i odsączyć na sitku, podsmażyć z masłem na patelni, dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Wystudzić.
2. Do wystudzonego szpinaku dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać do tego mąkę i wymieszać, żeby nie było "grudek".
3. Białka ubić na sztywną pianę, którą później delikatnie dodać do szpinaku i wymieszać.
4. Przygotowaną masę szpinakową wyłożyć na dużą blachę (wielkości piekarnika) wyłożoną pergaminem i piec w piekarniku około 15 minut, w temperaturze 190 °C.
5. Przestygnięty placek (lekko ciepły) posmarować serkiem Almette i na całość ułożyć plastry łososia.
6. Zawinąć całość w roladę i zapakować ściśle w folię aluminiową.
7. Włożyć do lodówki na kilka godzin, podawać pokrojoną w plastrach :)
Voilà!
2. Do wystudzonego szpinaku dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać do tego mąkę i wymieszać, żeby nie było "grudek".
3. Białka ubić na sztywną pianę, którą później delikatnie dodać do szpinaku i wymieszać.
4. Przygotowaną masę szpinakową wyłożyć na dużą blachę (wielkości piekarnika) wyłożoną pergaminem i piec w piekarniku około 15 minut, w temperaturze 190 °C.
5. Przestygnięty placek (lekko ciepły) posmarować serkiem Almette i na całość ułożyć plastry łososia.
6. Zawinąć całość w roladę i zapakować ściśle w folię aluminiową.
7. Włożyć do lodówki na kilka godzin, podawać pokrojoną w plastrach :)
Voilà!
Śliweczka
Wokalista
anoorek
Rolada zrobiona na szybko i do tego zdjęcie z komórki... ale sam przepis PRZEPYSZNY