Sposób przygotowania:
Ciasto piernikowe z dżemem i masą grysikowąETAP 1:
Masło roztapiamy i łączymy z mlekiem, miodem i kakao.
ETAP 2:
Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy masę z roztopionego masła. W drugim naczyniu łączymy składniki sypkie: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
Składniki mokre miksujemy z sypkimi.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej blachy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 45 minut). Studzimy.
ETAP 3:
Przygotowujemy masę grysikową.
Mleko zagotowujemy, dodajemy kaszę, gotujemy, mieszając, aż powstanie gęsta kasza. Kaszę studzimy.
Masło miksujemy na puszysto. Dodajemy cukier oraz po łyżeczce, kaszę. Miksujemy.
ETAP 4:
Ciasto kroimy na 2 blaty. Dolny blat smarujemy dżemem i masą grysikową, przykrywamy drugim blatem.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i masło, mieszamy do uzyskania jednolitej polewy.
Polewę wylewamy na wierzch piernika.
Ciasto dekorujemy według uznania, np. pierniczkami.