Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Ciasto piernikowe z dżemem i masą grysikową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny piernik przełożony masą z kaszy manny oraz dżemem porzeczkowym, polany polewą z gorzkiej czekolady.

Ciasto piernikowe z dżemem i masą grysikową

Składniki:

Ciasto piernikowe z dżemem i masą grysikową

Na piernik:

Na masę grysikową:

Na polewę:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek mleka
  • 50 g masła
  • łyżka cukru

 

  • średni słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • pierniczki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowe z dżemem i masą grysikową

ETAP 1:

"Piernik" z dżemem i masą grysikową
Roztopione masło łączymy z mlekiem, miodem i kakao

Masło roztapiamy i łączymy z mlekiem, miodem i kakao.

ETAP 2:

"Piernik" z dżemem i masą grysikową
Ciasto przelewamy do blachy i wstawiamy do piekarnika

Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy masę z roztopionego masła. W drugim naczyniu łączymy składniki sypkie: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
Składniki mokre miksujemy z sypkimi.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej blachy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 45 minut). Studzimy.

ETAP 3:

"Piernik" z dżemem i masą grysikową
Przygotowujemy masę z kaszy manny z cukrem i masłem

Przygotowujemy masę grysikową.
Mleko zagotowujemy, dodajemy kaszę, gotujemy, mieszając, aż powstanie gęsta kasza. Kaszę studzimy.
Masło miksujemy na puszysto. Dodajemy cukier oraz po łyżeczce, kaszę. Miksujemy.

ETAP 4:

"Piernik" z dżemem i masą grysikową
Ciasto kroimy na 2 blaty. Dolny blat smarujemy dżemem.

Ciasto kroimy na 2 blaty. Dolny blat smarujemy dżemem i masą grysikową, przykrywamy drugim blatem.

Przygotowujemy polewę. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i masło, mieszamy do uzyskania jednolitej polewy.
Polewę wylewamy na wierzch piernika.
Ciasto dekorujemy według uznania, np. pierniczkami.