Sposób przygotowania:
Zawijana rolada makowaETAP 1:

Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy trochę cukru i mąki. Powstały zaczyn pozostawiamy aby wyrósł.
ETAP 2:

Do miski przesiewamy mąkę pszenną dodajemy jajo i żółtko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz cukier i wyrabiamy jednolite ciasto.
Odstawiamy na pól godzinki w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie zmielony mak mieszamy z roztopionym masłem, miodem, ubitymi na sztywno białkami.
Dodajemy bakalie i kilka kropel aromatu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdy kawałek rozwałkowujemy na równe prostokąty.
Na każdym rozkładamy masę makową pozostawiając 1,5 cm do końca.
ETAP 3:

Zwijamy rolady. Układamy na papierze posmarowanym olejem i zawijamy pozostawiając trochę miejsca aby ciasto mogło rosnąć.
Pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 40 minut.
Wyjmujemy pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch możemy polukrować i posypać siekanymi orzechami.