madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 531]

Zawijana rolada makowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z podanego przepisu wychodzą dwie średniej wielkości rolady. W zasadzie chyba nic więcej nie trzeba pisać, ponieważ każdy zna to typowo świąteczne ciasto.

Zawijana rolada makowa

Składniki:

Zawijana rolada makowa

Ciasto

Masa makowa

Sposób przygotowania:

Zawijana rolada makowa

ETAP 1:

Zawijana rolada makowa
Powstały zaczyn pozostawiamy aby wyrósł.

Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy trochę cukru i mąki. Powstały zaczyn pozostawiamy aby wyrósł.

ETAP 2:

Zawijana rolada makowa
Na rozwałkowanym cieście układamy masę makową

Do miski przesiewamy mąkę pszenną dodajemy jajo i żółtko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz cukier i wyrabiamy jednolite ciasto.

Odstawiamy na pól godzinki w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie zmielony mak mieszamy z roztopionym masłem, miodem, ubitymi na sztywno białkami.

Dodajemy bakalie i kilka kropel aromatu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdy kawałek rozwałkowujemy na równe prostokąty.

Na każdym rozkładamy masę makową pozostawiając 1,5 cm do końca.

ETAP 3:

Zawijana rolada makowa
Rolady zawijamy w papier do pieczenia i pozostawiamy

Zwijamy rolady. Układamy na papierze posmarowanym olejem i zawijamy pozostawiając trochę miejsca aby ciasto mogło rosnąć.

Pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 40 minut.

Wyjmujemy pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch możemy polukrować i posypać siekanymi orzechami.