Sposób przygotowania:
Rolada migdałowo-malinowaBiszkopt:
Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem oraz mielone migdały i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.
Krem:
100 g malin miksujemy blenderem na mus. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy mascarpone oraz cukier i miksujemy do uzyskania gładkiego i gęstego kremu (nie ubijajmy za długo bo może się zważyć). Następnie dodajemy mus malinowy i dokładnie całość miksujemy. Roladę smarujemy cienko dżemem malinowym, następnie kremem, a na kremie rozkładamy pozostałe maliny i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki.
Dekoracja:
Białą czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem. Gotową polewą dekorujemy roladę. Dżem lekko podgrzewamy, aby zrobił się bardziej płynny, przekładamy do woreczka i robimy na białej polewie esy floresy. Gotową roladę wkładamy do lodówki. Smacznego :)
misia5
dagita
Bardzo chętnie się podzielę, ale trzeba się spieszyć bo bardzo szybko znika :)
Magdalena88
Marika-
dagita
Bardzo dziękuję :)
dagita
Chyba się zaczerwienię jak te maliny :)
Holly
monikaT83
dagita
Monia nie zawstydzaj mnie :)