dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Rolada migdałowo-malinowa

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszna rolada składająca się z migdałowego biszkoptu oraz kremu malinowego z malinami. Rozpływa się w ustach :)

Rolada migdałowo-malinowa

Składniki:

Rolada migdałowo-malinowa

Biszkopt:

Krem:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g malin
  • 150 g dżemu malinowego

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

Rolada migdałowo-malinowa

Biszkopt:

Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem oraz mielone migdały i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.

Krem:

100 g malin miksujemy blenderem na mus. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy mascarpone oraz cukier i miksujemy do uzyskania gładkiego i gęstego kremu (nie ubijajmy za długo bo może się zważyć). Następnie dodajemy mus malinowy i dokładnie całość miksujemy. Roladę smarujemy cienko dżemem malinowym, następnie kremem, a na kremie rozkładamy pozostałe maliny i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki.

Dekoracja:

Białą czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem. Gotową polewą dekorujemy roladę. Dżem lekko podgrzewamy, aby zrobił się bardziej płynny, przekładamy do woreczka i robimy na białej polewie esy floresy. Gotową roladę wkładamy do lodówki. Smacznego :)