marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rolada orzechowa.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Składniki na biszkopt zmieszać,wylać do formy prostokątnej i upiec.Potem wyjąć,zwinąć w ściereczce,wystudzić.Zrobić nadzienie,nadziać.Zwinąć

Rolada orzechowa.

Składniki:

Rolada orzechowa.

 

  • 4 jajka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy,
  • bułka tarta lub kasza manna do wysypania.
  • Nadzienie:
  • 200 g.kremówki,
  • fix do zagęszczenia,
  • cukier puder,
  • cukier waniliowy,
  • 3 rodzaje orzechów(garść orzechów laskowych,garść pistacji,
  • garść nerkowców).

Sposób przygotowania:

Rolada orzechowa.
Jaja umyć,wbić do misy,dodać cukier,ukręcić pałką,dosypać mąki z proszkiem do pieczenia,wymieszać ponownie.Ciasto wylać do natłuszczonej prostokątnej formy i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną.Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez 20 min.Po upieczeniu wyjąć,przełożyć ciasto na wilgotną lnianą ściereczkę,po czym powoli zwinąć w roladę .Odłożyć do wystygnięcia.Międzyczasie ubić kremówkę,dodając fix oraz cukier waniliowy oraz schłodzić 40 min..Orzechy utłuc,obrać i posiekać.Potem rozwinąć ściereczkę z biszkoptem i łopatką rozsmarowywać po powierzchni całą śmietanę,posypać trzema rodzajami orzechów,a potem ponownie zwinąć biszkopt w ściereczce i zawinąć ją po obu końcach rolady.Odstawić ponownie roladę w chłodne miejsce na godzinę.Potem delikatnie zdjąć z rolady ściereczkę,a ciasto pokroić i podawać na talerzykach deserowych z widelczykami do ciast z kremem.