dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Rolada orzechowa z kremem cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczne ciasto na każdą okazje.

Rolada orzechowa z kremem cytrynowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolada orzechowa z kremem cytrynowym

 

Sposób przygotowania:

Rolada orzechowa z kremem cytrynowym
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i dokładnie ubijamy, aż cukier się rozpuści. Wsypujemy cukier wanilinowy i dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąką i drobno posiekane orzechy. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem, delikatnie wygładzamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut. Upieczone, ciepłe ciasto wykładamy na ściereczkę i zawijamy wraz z ściereczką w roladę. Śnieżki ubijamy z mlekiem. na sztywną. Następnie dodajemy tężejącą cytrynową galaretkę (rozpuszczoną w 1 szkl gorącej wody) i dokładnie mieszamy. Wystudzony biszkopt rozwijamy, usuwamy ściereczkę i smarujemy kremem. Delikatnie zwijamy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Smacznego.
Rolada orzechowa z kremem cytrynowym
Orzechy włsokie starmy się posiekać bardzo drobno.
Rolada orzechowa z kremem cytrynowym
Do ubitych jajek z cukrem dodajemy orzechy.
Rolada orzechowa z kremem cytrynowym
Ubitę śnieżki mieszamy z wystudzoną galaretką.