Sposób przygotowania:
Rolada szpinakowa z szynką1
Zaczynamy od przygotowania galaretki z buraka .
Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej
Zagotować bulion z burakiem można go zetrzeć na tarce albo pokroić w cząstki doprawić dowolnie przelać przez sitko a do bulionu dodać rozpuszczoną żelatynę i ocet wlać go jakiegoś pojemnika płaskiego.
Wstawić do lodówki aby galaretka zastygła.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane dodajemy szpinak smażymy do odparowania wody dodajemy odrobinę soli ,pieprzu i gałki mieszamy lekko studzimy i dodajemy żółtka.
Ubijamy białka ze szczyptą soli.
Do zimnego szpinaku dodajemy przesiane mąki z proszkiem i białka mieszamy delikatnie .Wylewamy na blachę 40/25 wyłożoną papierem i pieczemy około 30 minut 175 st.
Biszkopt po upieczeniu zwijamy w roladę i tak studzimy.Ja zwinęłam razem z papierem ale można zdjąć papier a biszkopt zawinąć w ręcznik kuchenny.
Studzimy biszkopt.
2
Rozwijamy zimny biszkopt szpinakowy .
3
Szynkę mielimy dodajemy serek i majonez i wcześniej przygotowaną żelatynę którą rozpuszczamy w bardzo małej ilości wody. Mieszamy składniki.
4
Rozwinięty biszkopt smarujemy szynką na brzegu układamy paski galaretki.
Zwijamy ciasno roladę.
Odstawiamy na jakiś czas do lodówki
Przed podaniem dekorujemy np serkiem z koperkiem lub dowolnie.
5
POLECAM!!!
gusia1000
gosia56
Bardzo dziękuję była naprawdę pyszna ;)
zbysiowa
gosia56
Bardzo dziękuję;) można się częstować .
halina