SUPERPRZEPIS

Rolada szpinakowa z szynką

  • 5
  • gosia56
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Rolada szpinakowa z szynką Więcej zdjęć (2)

Bardzo lubię takie rolady na wytrawnie na przyjęcie, bo zaletą tego jest to, że można przygotować nawet dzień wcześniej a przed podaniem tylko pokroić.

Składniki:

Rolada szpinakowa z szynką

 

 

  • Nadzienie do rolady
  • szynka gotowana 30 dkg
  • serek śmietankowy 2-3 łyżki
  • majonez 1-2 łyżki
  • żelatyna 1 łyżeczka

 

  • Galareta
  • bulion drobiowy 1 szklanka
  • burak 1 szt
  • pieprz do smaku
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • 1 łyżeczka octu
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Rolada szpinakowa z szynką

1

Rolada  szpinakowa  z szynką
Szpinak chwilę studzimy i dodajemy żółtka.

Zaczynamy od przygotowania galaretki z buraka .
Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej

Zagotować bulion z burakiem można go zetrzeć na tarce albo pokroić w cząstki doprawić dowolnie przelać przez sitko a do bulionu dodać rozpuszczoną żelatynę i ocet wlać go jakiegoś pojemnika płaskiego.
Wstawić do lodówki aby galaretka zastygła.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane dodajemy szpinak smażymy do odparowania wody dodajemy odrobinę soli ,pieprzu i gałki mieszamy lekko studzimy i dodajemy żółtka.

Ubijamy białka ze szczyptą soli.

Do zimnego szpinaku dodajemy przesiane mąki z proszkiem i białka mieszamy delikatnie .Wylewamy na blachę 40/25 wyłożoną papierem i pieczemy około 30 minut 175 st.

Biszkopt po upieczeniu zwijamy w roladę i tak studzimy.Ja zwinęłam razem z papierem ale można zdjąć papier a biszkopt zawinąć w ręcznik kuchenny.

Studzimy biszkopt.

2

Rolada  szpinakowa  z szynką
Papier najlepiej zdjąć na gorąco a pózniej dopiero zwinąć w roladę

Rozwijamy zimny biszkopt szpinakowy .

3

Rolada  szpinakowa  z szynką
Do pasty można użyć dowolnej lubionej szynki.

Szynkę mielimy dodajemy serek i majonez i wcześniej przygotowaną żelatynę którą rozpuszczamy w bardzo małej ilości wody. Mieszamy składniki.

4

Rolada  szpinakowa  z szynką
Roladę po zwinięciu najlepiej zawinąć ciasno w folię

Rozwinięty biszkopt smarujemy szynką na brzegu układamy paski galaretki.

Zwijamy ciasno roladę.

Odstawiamy na jakiś czas do lodówki

Przed podaniem dekorujemy np serkiem z koperkiem lub dowolnie.

5

Rolada  szpinakowa  z szynką
Taką roladę można podać na romantyczną kolację

POLECAM!!!