SUPERPRZEPIS

Rolada schabowa z marchewką i morelami

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Rolada schabowa z marchewką i morelami

Świetna na obiad w rodzinnym gronie

Składniki:

Rolada schabowa z marchewką i morelami

 

  • 1 kg schabu bez kości,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól, pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 średnie marchewki,
  • 15 dag suszonych moreli,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • sok z cytryny,
  • 3 łyżki posiekanej natki,
  • tłuszcz do formy.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada schabowa z marchewką i morelami
Schab rozciąć tak, by uzyskać duży płat, lekko rozbić go tłuczkiem. Natrzeć tymiankiem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marchewki oczyścić, wraz z morelami pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle razem z marchewką i morelami, dusić do miękkości. Lekko przestudzić, dodać ser oraz bułkę tartą. Doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Na mięsie ułożyć natkę, na niej rozłożyć farsz. Zwinąć w roladę i zesznurować. Przełożyć do natłuszczonej formy. Podlać kilkoma łyżkami wody. Piec ok. godz. w temp. 180st.