Sposób przygotowania:
Kotlecik ziemniaczany z pieczarkami i serem
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzone stłuc lub przecisnąć przez praskę. Wystudzić.
Pieczarki obrać, pokroić na drobno. Cebulę posiekać na małe kawałki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Wsypać pieczarki, wymieszać. Dusić pod przykryciem, przyprawić. Gdy woda wyparuje, zestawić z palnika i wystudzić.
Do zimnych stłuczonych ziemniaków wbić jajko i wsypać pół szklanki mąki. Wymieszać, jeśli masa będzie sie nadal kleić, wsypywać stopniowo pozostałą mąkę.
Z wyrobionej masy brac niewielkie porcje, rozpłaszczać, ułożyć na tym kawałek sera, a na to pieczarki. Przykryć takim samym spłaszczonym kawałkiem. Zagnieść i uformować kotlecika. Obtoczyć w bułce tartej.
Tak powstałe kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju do zezłocenia z obu stron.
Pieczarki obrać, pokroić na drobno. Cebulę posiekać na małe kawałki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Wsypać pieczarki, wymieszać. Dusić pod przykryciem, przyprawić. Gdy woda wyparuje, zestawić z palnika i wystudzić.
Do zimnych stłuczonych ziemniaków wbić jajko i wsypać pół szklanki mąki. Wymieszać, jeśli masa będzie sie nadal kleić, wsypywać stopniowo pozostałą mąkę.
Z wyrobionej masy brac niewielkie porcje, rozpłaszczać, ułożyć na tym kawałek sera, a na to pieczarki. Przykryć takim samym spłaszczonym kawałkiem. Zagnieść i uformować kotlecika. Obtoczyć w bułce tartej.
Tak powstałe kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju do zezłocenia z obu stron.