Sposób przygotowania:
Rolada serowo-czekoladowa
Przygotować ciasto:
Białka ubić na sztywną pianę z 3 łyżkami lodowatej wody, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru. Dobrze rozbite żółtka utrzeć na puszystą masę najpierw z 2 łyżkami ciepłej wody, a potem ze stopniowo dosypywanym cukrem i cukrem wanilinowym. Utartą masę delikatnie połączyć z rozpuszczoną czekoladą, ubitą pianą oraz, dodawanymi stopniowo, obiema mąkami zmieszanymi z proszkiem do pieczenia.
Przygotowane ciasto przelać do dużej płaskiej formy, wyłożonej natłuszczonym papierem i piec 15 minut w temperaturze 180°C. Po 15 minutach wyjąć z piekarnika upieczony biszkopt, posypać go cukrem pudrem, przykryć wilgotną ściereczką, odwrócić spodem do góry i zdjąć pergamin. Będzie to łatwiej zrobić, jeśli przed zerwaniem pergaminu spryska się papier zimną wodą.
Teraz ciasto skręć razem ze ściereczką w roladę i odstaw je, aby przestygło.
Przygotować masę:
Ser utrzeć z cukrem na gładką masę, dodając cukier wanilinowy i aromat, a potem żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Gdy masa stężeje, połączyć ją z dobrze ubitą kremówką.
Delikatnie rozwinąć ciasto, nałożyć cienką warstwą 2/3 masy i ponownie zwinąć w roladę. Wierzch posmarować pozostałą masą. Posypać obficie cukrem pudrem.
Można dodatkowo udekorować świeżymi owocami.
Białka ubić na sztywną pianę z 3 łyżkami lodowatej wody, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru. Dobrze rozbite żółtka utrzeć na puszystą masę najpierw z 2 łyżkami ciepłej wody, a potem ze stopniowo dosypywanym cukrem i cukrem wanilinowym. Utartą masę delikatnie połączyć z rozpuszczoną czekoladą, ubitą pianą oraz, dodawanymi stopniowo, obiema mąkami zmieszanymi z proszkiem do pieczenia.
Przygotowane ciasto przelać do dużej płaskiej formy, wyłożonej natłuszczonym papierem i piec 15 minut w temperaturze 180°C. Po 15 minutach wyjąć z piekarnika upieczony biszkopt, posypać go cukrem pudrem, przykryć wilgotną ściereczką, odwrócić spodem do góry i zdjąć pergamin. Będzie to łatwiej zrobić, jeśli przed zerwaniem pergaminu spryska się papier zimną wodą.
Teraz ciasto skręć razem ze ściereczką w roladę i odstaw je, aby przestygło.
Przygotować masę:
Ser utrzeć z cukrem na gładką masę, dodając cukier wanilinowy i aromat, a potem żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Gdy masa stężeje, połączyć ją z dobrze ubitą kremówką.
Delikatnie rozwinąć ciasto, nałożyć cienką warstwą 2/3 masy i ponownie zwinąć w roladę. Wierzch posmarować pozostałą masą. Posypać obficie cukrem pudrem.
Można dodatkowo udekorować świeżymi owocami.
Gość
Magdusia1312
elutka
marietta