Sztangiel

Sztangiel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Rolada serowo-czekoladowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przygotować ciasto: Białka ubić na sztywną pianę z 3 łyżkami lodowatej wody, pod koniec ubijania...

Rolada serowo-czekoladowa

Składniki:

Rolada serowo-czekoladowa

 

  • biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek wody
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

 

  • 25 dag tłustego białego sera trzykrotnie mielonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy winiary
  • aromat cytrynowy
  • płaska łyżeczka Żelatyny winiary
  • półtorej szklanki śmietany kremówki

 

  • cukier puder lub dowolne owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rolada serowo-czekoladowa
Przygotować ciasto:

Białka ubić na sztywną pianę z 3 łyżkami lodowatej wody, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru. Dobrze rozbite żółtka utrzeć na puszystą masę najpierw z 2 łyżkami ciepłej wody, a potem ze stopniowo dosypywanym cukrem i cukrem wanilinowym. Utartą masę delikatnie połączyć z rozpuszczoną czekoladą, ubitą pianą oraz, dodawanymi stopniowo, obiema mąkami zmieszanymi z proszkiem do pieczenia.

Przygotowane ciasto przelać do dużej płaskiej formy, wyłożonej natłuszczonym papierem i piec 15 minut w temperaturze 180°C. Po 15 minutach wyjąć z piekarnika upieczony biszkopt, posypać go cukrem pudrem, przykryć wilgotną ściereczką, odwrócić spodem do góry i zdjąć pergamin. Będzie to łatwiej zrobić, jeśli przed zerwaniem pergaminu spryska się papier zimną wodą.

Teraz ciasto skręć razem ze ściereczką w roladę i odstaw je, aby przestygło.

Przygotować masę:

Ser utrzeć z cukrem na gładką masę, dodając cukier wanilinowy i aromat, a potem żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Gdy masa stężeje, połączyć ją z dobrze ubitą kremówką.

Delikatnie rozwinąć ciasto, nałożyć cienką warstwą 2/3 masy i ponownie zwinąć w roladę. Wierzch posmarować pozostałą masą. Posypać obficie cukrem pudrem.

Można dodatkowo udekorować świeżymi owocami.