karina866

karina866

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Rolada śmietankowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

rolada śmietankowa

Rolada śmietankowa

Składniki:

Rolada śmietankowa

 

  • CIASTO:
  • 5 jaj,
  • 5łyżek mąki,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do
  • pieczenia,
  • 1 łyżka oleju
  • około 1 l śmietany 22%, 4 czubate łyżki żelatyny,2 lub 3 łyżki cukru pudru, galaretka czerwona

Sposób przygotowania:

Rolada śmietankowa
CIASTO: ubić białka z cukrem na sztywno, dodać żółtka, mąkę z proszkiem przesianą przez sitko, olej delikatnie mieszając. Wylać na blachę 38x38. piec ok.15 min.Ściereczkę posypać cukrem pudrem, na nią wyłożyć biszkopt i zwinąć w rulon. KREM:rozrobioną galaretkę wylać na głęboki talerz. Rozrobić w 1/2 szkl gorącej wody 3 łyżki żelatyny, i dodawać powoli do ok. 0,70 l śmietany uprzednio lekko podgrzaannej, dodać cukier puder. Galaretkę pociąć w paski na talerzu.Gdy śmietana będzie już na wpół ztężała , rozwinąć ciasto, położyć śietanę, wzdłuż paski galaretki. Zwinąć ponownie w rulon, pozostawić do całkowitego ztężenia. Resztę kremu wykonać tak samo, i udekorować ciasto, wzłuż rozetkami, paskami, lub poprostu, posya wiórkami.SMACZNEGO!