danusia29

danusia29

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Rolada śmietankowo-truskawkowa

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 45

Pyszniutka rolada truskawkowa,miła dla oka i podniebienia:-)

Rolada śmietankowo-truskawkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada śmietankowo-truskawkowa

 

  • Pół kilograma truskawek
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru kryształu
  • pół szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

 

 

  • Do dekoracji:
  • gorzka czekolada
  • lukier(3łyżki cukru pudru i odrobinkę wody)

 

Sposób przygotowania:

Rolada śmietankowo-truskawkowa
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na pianę.Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem.Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem.Rozmieszać i dodać białka.Delikatnie wymieszać i przelać na papier do pieczenia dokładnie rozprowadzając.Piec ok 8-10 min w 170 stopniach. Po upieczeniu roladę przełożyć na ściereczkę obsypaną cukrem pudrem i szybciutko zwinąć.Odczekać aż wystygnie Truskawki umyć i pokroić w drobną kosteczkę.Zostawić troszkę do dekoracji. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem i żelatyną.Dodać pokrojone truskawki mieszając delikatnie łyżką.Zostawić na chwilę do lodówki tak aby lekko stężała. Masę przełożyć na roladę i dokładnie rozprowadzić.Zwinąć w rulon.Przełożyć do lodówki aby zastygła. Udekorować rozpuszczoną czekoladą i lukrem oraz śmietaną i truskawkami.
Rolada śmietankowo-truskawkowa
Etap 1
Rolada śmietankowo-truskawkowa
Etap 2
Rolada śmietankowo-truskawkowa
Etap 3
Rolada śmietankowo-truskawkowa
Etap 4