Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Rolada śmietanowa z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dobre lecz trochę mi nie wyszło zapomniałem schłodzić masy.

Rolada śmietanowa z ananasem

Składniki:

Rolada śmietanowa z ananasem

 

  • 3 sztuki jajka,
  • 1 szklanka cukier kryształ,
  • 1 szklanka mąka tortowa,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • szczypta Sól,
  • 2 łyżki woda

 

  • Masa:
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżki wrzątku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • owoce z puszki (ja użyłem ananasa)
  • 1 szklanka cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Rolada śmietanowa z ananasem
Jajka rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka . Po czym w misce ubijamy białka z odrobiną soli z dodatkiem szklanki cukru. Oczywiście ubijamy je na sztywną masę . Gdy już ubijemy porządnie pianę dodajemy resztę składników tzn: ( mąkę , proszek do pieczenia i wodę) I miksujemy dalej. Następnie : Przelewamy ciasto.. (i wyrównujemy). na foremkę z papierem posmarowanym olejem. Musi być papier. I tak przyrządzone ciasto pieczemy od 15 do 17min. W piekarniku w temperaturze 200stopni. Gdy wyjmiemy biszkopt z piekarnika , przekładamy go od razu na ściereczkę i rolujemy. Masa: Śmietanę , cukier i owoce mieszam w misce po czym dodaję rozpuszczoną w wodzie żelatynę . Po wymieszaniu wkładamy na 5 góra 10min do lodówki by tylko troszeczkę ostygło i zgęstło , ale nie bardzo długo bo całkiem zgęstnieje. Po wyjęciu rozwijamy biszkopt (naszą roladę) może być lekko ciepła . I smarujemy kremem. Krem jest dosyć płynny wiec owijamy naszą roladę w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy posypane cukrem pudrem :P Smacznego!!