LadyTrashka

LadyTrashka

Kucharz
[Przepisów: 5]

Rolada szparagowo-pomidorowa i sałata z miętą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rolada z zielonymi szparagami, suszonymi pomidorami i wytrawnym serem typu bałkańskiego, wzbogacona orientalnym aromatem i intensywnym smakiem świeżej mięty to trafny wybór na stylowy obiad dla dwojga.

Rolada szparagowo-pomidorowa i sałata z miętą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada szparagowo-pomidorowa i sałata z miętą

 

  • 6 zielonych szparagów
  • Mięso z udźca wołowego (400 g)
  • Ser typu bałkańskiego (4 kawałki)
  • 8 plasterków suszonych pomidorów
  • Mieszanka sałat (wedle gustu)
  • 2 garście liści świeżej mięty
  • 6 łyżek zalewy z suszonych pomidorów
  • Przyprawa bosforska
  • Sól
  • Czarny pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada szparagowo-pomidorowa i sałata z miętą
Wołowe mięso (udziec - 400 g) dzielimy na dwie równe części, następnie rozbijamy tłuczkiem. Powstałe w ten sposób cienkie plastry nacieramy z obu stron solą i czarnym pieprzem, potem zaś wcieramy przyprawę bosforską (aromatyczna mieszanka m.in. papryki słodkiej, kminku, czosnku, kurkumy, curry i oregano). Następnie kładziemy na każdy plaster wołowiny 3 surowe szparagi (oczywiście najpierw odłamujemy zdrewniałe końcówki), 2 kawałki białego sera typu bałkańskiego i 4 plasterki suszonych pomidorów wyjętych z zalewy. Zawijamy mięso i spinamy wykałaczkami, aby rolada utrzymała kształt. Wkładamy dwie rolady do piekarnika na 30 minut (nastawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza). Po wyłożeniu na talerze wyciągamy wykałaczki. Danie podajemy razem z mieszanką mięty i sałat - dowolnych, gdyż głównym elementem dodatku jest właśnie świeża mięta (spora garść dla każdego uczestnika obiadu). Sałatkę polewamy zalewą z suszonych pomidorów (3 łyżki na każdą porcję). Smacznego!
Rolada szparagowo-pomidorowa i sałata z miętą
Apetyczne zielone szparagi to najważniejsza część nadzienia.
Rolada szparagowo-pomidorowa i sałata z miętą
Mięso musi być starannie rozbite - tak by powstały dwa duże cienkie plastry, które pomieszczą wszystkie składniki nadzienia, a zarazem dadzą łatwo spiąć się wykałaczkami.
Rolada szparagowo-pomidorowa i sałata z miętą
Na mięsie kładziemy szparagi, suszone pomidory i ser.
Rolada szparagowo-pomidorowa i sałata z miętą
Zwijamy rolady i spinamy je wykałaczkami przed włożeniem do piekarnika.