Sposób przygotowania:
Rolada szpinakowa z łososiem
Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli z 5 jaj.
Do ubitej piany cały czas ubijając dodać żółtka,następnie przesiać 3 łyżki mąki,rozmrożony odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą do połączenia składników.
Doprawić do smaku pieprzem , czosnkiem oraz przyprawą uniwersalną.
Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w 160 - 170 stopniach około 15 minut.
Po upieczeniu zawinąć w ściereczkę do wystudzenia.
Na wystudzony biszkopt szpinakowy rozsmarować twarożek czosnkowy.
Na jednym brzegu ułożyć wzdłuż dłuższego boku kawałki łososia wędzonego i zwinąć w roladę.
Roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na dwie godziny.
Po wyjęciu kroimy w 1,5 cm krążki.
Podajemy jako przekąskę.
Do ubitej piany cały czas ubijając dodać żółtka,następnie przesiać 3 łyżki mąki,rozmrożony odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą do połączenia składników.
Doprawić do smaku pieprzem , czosnkiem oraz przyprawą uniwersalną.
Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w 160 - 170 stopniach około 15 minut.
Po upieczeniu zawinąć w ściereczkę do wystudzenia.
Na wystudzony biszkopt szpinakowy rozsmarować twarożek czosnkowy.
Na jednym brzegu ułożyć wzdłuż dłuższego boku kawałki łososia wędzonego i zwinąć w roladę.
Roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na dwie godziny.
Po wyjęciu kroimy w 1,5 cm krążki.
Podajemy jako przekąskę.
gusia1000