BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Rolada szpinakowa z łososiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna dla wielbicieli ciast szpinakowych rolada z wędzonym łososiem i twarożkiem czosnkowym. Roladę robiłam trzeci raz ponieważ zasmakowała mojej rodzince.

Rolada szpinakowa z łososiem Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Rolada szpinakowa z łososiem

 

  • jajka 5 szt,
  • sól szczypta,
  • mąka pszenna 3 łyżki,
  • szpinak mrożony 450 g,
  • czosnek 2 ząbki,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • twarożek czosnkowy 1 op,
  • łosoś wędzony około 200 g,( u mnie brzuszki wędzone bo je lubimy),

Sposób przygotowania:

Rolada szpinakowa z łososiem
Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli z 5 jaj.

Do ubitej piany cały czas ubijając dodać żółtka,następnie przesiać 3 łyżki mąki,rozmrożony odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą do połączenia składników.

Doprawić do smaku pieprzem , czosnkiem oraz przyprawą uniwersalną.

Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w 160 - 170 stopniach około 15 minut.

Po upieczeniu zawinąć w ściereczkę do wystudzenia.

Na wystudzony biszkopt szpinakowy rozsmarować twarożek czosnkowy.

Na jednym brzegu ułożyć wzdłuż dłuższego boku kawałki łososia wędzonego i zwinąć w roladę.

Roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na dwie godziny.

Po wyjęciu kroimy w 1,5 cm krążki.

Podajemy jako przekąskę.
Rolada szpinakowa z łososiem
Białka oddzielamy od żółtek a następnie ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
Rolada szpinakowa z łososiem
Do ubitej piany dodajemy cały czas ubijając żółtka
Rolada szpinakowa z łososiem
Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką
Rolada szpinakowa z łososiem
Dodajemy odciśnięty z nadmiaru wody szpinak
Rolada szpinakowa z łososiem
Całość delikatnie mieszamy do połączenia skłądników
Rolada szpinakowa z łososiem
Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Rolada szpinakowa z łososiem
Biszkopt po upieczeniu zawijamy w ściereczkę do wystudzenia
Rolada szpinakowa z łososiem
Wystudzony biszkopt smarujemy twarożkiem
Rolada szpinakowa z łososiem
Rolada szpinakowa z łososiem
Rolada po zwinięciu gotowa do podania