Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Rolada szpinakowo – łososiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Rolada szpinakowa z łososiem, sprawdzi się na każdej imprezie. Jest to bardzo smaczna i efektowna przystawka.

Rolada szpinakowo – łososiowa

Składniki:

Rolada szpinakowo – łososiowa

na ciasto szpinakowe

nadzienie do rolady szpinakowej

  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 2 - serki chrzanowe

Sposób przygotowania:

Rolada szpinakowo – łososiowa
Masło rozgrzać na patelni, dodać mrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć na wolnym ogniu, do odparowania wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić.

Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodać do ostudzonego szpinaku, zmiksować. Natomiast białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę, dodać do szpinaku, delikatnie wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 25 x 37 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę szpinakową, delikatnie wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez 15 minut, odstawić do ostudzenia. Następnie ostrożnie zdjąć papier z ciasta szpinakowego.

Ciasto posmarować serkiem chrzanowym i ułożyć plastry łososia. Zwinąć delikatnie w roladę, zawinąć w folię aluminiową, odstawić do lodówki na całą noc.

Smacznego !

Tagi:

rolada szpinak