Sposób przygotowania:
Rolada szpinakowo-serowa z szynką
Szpinak rozmrozić i dobrze odcedzić. Jeżeli używamy świeżych liści – to trzeba je umyć odciąć ogonki, drobno pokroić. Cebulkę i czosnek pokroić drobno, przesmażyć na maśle, dodać szpinak i przez 5 minut smażyć ciągle mieszając, zestawić z ognia, przestudzić, dodać żółtka jaj. Doprawić solą, pieprzem, gałką, ostudzić. Z białek ubić pianę i dodać ją do szpinaku. Delikatnie wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do temp około 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego ciasto szpinakowe – rozsmarować na grubość ok. 1 cm. Piec 15 minut, wyjąć z piekarnika i przykryć papierem, żeby ciasto nie straciło wilgoci. Ser zmielić z jogurtem – dosolić do smaku. Wystudzić ciasto, po czym układać na nim szynkę, posmarować twarogiem i zrobić roladę. Zawinąć roladę w folię i pozostawić na noc w lodówce. Przed podaniem pokroić w plastry i ułożyć na półmisku.
Rozgrzać piekarnik do temp około 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego ciasto szpinakowe – rozsmarować na grubość ok. 1 cm. Piec 15 minut, wyjąć z piekarnika i przykryć papierem, żeby ciasto nie straciło wilgoci. Ser zmielić z jogurtem – dosolić do smaku. Wystudzić ciasto, po czym układać na nim szynkę, posmarować twarogiem i zrobić roladę. Zawinąć roladę w folię i pozostawić na noc w lodówce. Przed podaniem pokroić w plastry i ułożyć na półmisku.
Babciagramolka
eli_555
kimo8
marietta