Książka Kucharska: Szpinak. Przepisy na 21 dań z wykorzystaniem szpinaku

Rolada szpinakowo-serowa z szynką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Roladę szpinakową można zrobić w wersji vege - bez szynki

Rolada szpinakowo-serowa z szynką

Składniki:

Rolada szpinakowo-serowa z szynką

 

Sposób przygotowania:

Rolada szpinakowo-serowa z szynką
Szpinak rozmrozić i dobrze odcedzić. Jeżeli używamy świeżych liści – to trzeba je umyć odciąć ogonki, drobno pokroić. Cebulkę i czosnek pokroić drobno, przesmażyć na maśle, dodać szpinak i przez 5 minut smażyć ciągle mieszając, zestawić z ognia, przestudzić, dodać żółtka jaj. Doprawić solą, pieprzem, gałką, ostudzić. Z białek ubić pianę i dodać ją do szpinaku. Delikatnie wymieszać.



Rozgrzać piekarnik do temp około 180 stopni.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego ciasto szpinakowe – rozsmarować na grubość ok. 1 cm.  Piec 15 minut, wyjąć z piekarnika i przykryć papierem, żeby ciasto nie straciło wilgoci. Ser zmielić z jogurtem – dosolić do smaku.  Wystudzić ciasto, po czym układać  na nim szynkę, posmarować twarogiem i zrobić roladę. Zawinąć roladę w folię i pozostawić na noc w lodówce. Przed podaniem pokroić w plastry i ułożyć na półmisku.