Sposób przygotowania:
Rolada truskawkowa z makiem
Ciasto: Białka z cukrem ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym na puszysty krem. Obie masy połącz delikatnie, a na koniec wymieszaj z mąką. Gotowe ciasto rozsmaruj starannie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez około 8 minut. Upieczone ciasto zdejmij z blachy, posyp mąką tortową i przykryj ściereczką. Odstaw do schłodzenia. Następnie obróć ciasto na ścierkę i zdejmij papier.Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem. Do gorącego kremu dodaj mak i stale mieszając poczekaj aż wystygnie. Następnie ubij tak, aby powstała gładka masa i stale ubijając, dodaj pokrojone na kawałki masło.Gotowy krem z makiem rozsmaruj na powierzchni schłodzonego ciasta, a na krawędziach rozłóż truskawki. Zwiń w roladę. Wstaw do lodówki. Schłodzoną roladę posyp cukrem.