MamCieKotku

MamCieKotku

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Rolada truskawkowa z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ubijając białka możesz dodać odrobinę soli wtedy piana do ciasta biszkoptowego będzie trwalsza.

Rolada truskawkowa z makiem

Składniki:

Rolada truskawkowa z makiem

 

  • Ciasto:
  • 3 jaja
  • cukier waniliowy
  • 8 dag cukru
  • 10 dag mąki tortowej
  • Krem:
  • 20 dag truskawek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 10 dag cukru
  • budyń waniliowy
  • 3 dag drobnego maku
  • kostka masła
  • cukier puder do posypania na wierzchu rolady

Sposób przygotowania:

Rolada truskawkowa z makiem
Ciasto: Białka z cukrem ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym na puszysty krem. Obie masy połącz delikatnie, a na koniec wymieszaj z mąką. Gotowe ciasto rozsmaruj starannie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez około 8 minut. Upieczone ciasto zdejmij z blachy, posyp mąką tortową i przykryj ściereczką. Odstaw do schłodzenia. Następnie obróć ciasto na ścierkę i zdejmij papier.Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem. Do gorącego kremu dodaj mak i stale mieszając poczekaj aż wystygnie. Następnie ubij tak, aby powstała gładka masa i stale ubijając, dodaj pokrojone na kawałki masło.Gotowy krem z makiem rozsmaruj na powierzchni schłodzonego ciasta, a na krawędziach rozłóż truskawki. Zwiń w roladę. Wstaw do lodówki. Schłodzoną roladę posyp cukrem.