Sposób przygotowania:
Rolada wieprzowa w sosie pieczeniowym
Mięso wieprzowe w kawałku przekroić wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden większy płat mięsa. Wtedy rzbić mięso tłuczkiem, by po zwinięciu w roladę mogło sie dopiec w środku i nie było zbyt grube, ale też nie za cienkie. Przyprawić je solą i pieprzem z obu stron. Mięso mielone też przyprawić i położyć na brzeg rozbitego wcześniej kawałka. Zwinąć ciasno w roladę i związać sznurkien. Pomarować olejem i obsypać przyprawą do wieprzowiny. Zapiec w 200 stopniach przez godzinę, a potem schłodzić. Wystudzoną roladę pokroić na porcje i ułożyć na wytłuszczopnej patelni wraz z posiekana cebulą. Zrumienić mięso z obu stron, a następnie podlać je wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec zagęścić sosem pieczeniowym, zagotować i posypać natka pietruszki.