jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Rolada wiśniowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rolada z wiśniami i śmietanką- pycha

Rolada wiśniowa

Składniki:

Rolada wiśniowa

 

  • CIASTO:
  • 7 jajek,
  • 7 łyżek cukru,
  • 7 łyżek mąki krupczatki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 1 galaretka,
  • 1 szklanka śmietany 30%,
  • 1 szklanka wiśni bez pestek

Sposób przygotowania:

Rolada wiśniowa
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.

Masę jajeczną delikatnie połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia.

Przełożyć na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stop. C. przez 15 - 20 minut.

Zsunąć z blachy z papierem, zwinąć roladę.

Ostudzić.

Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać gęstniejącą galaretkę i wiśnie. Roladę rozwinąć, zdjąć papier z ciasta, posmarować masą i ponownie zwinąć.

Udekorować bitą śmietaną i wiśniami.

Pozostawić do zastygnięcia.