Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Rolada wołowa z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

W taki sam sposób można przygotować inny rodzaj mięsa

Rolada wołowa z boczkiem

Składniki:

Rolada wołowa z boczkiem

 

  • 2 kg wołowiny bez kości,
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 20 dag wędzonej szynki
  • 2 cebule,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada wołowa z boczkiem
Mięso umyć, osuszyć przekroić wzdłuż, tak aby powstał płat, dobrze zbić tłuczkiem, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Cebulę pokroić w krążki i podsmażyć na 1 łyżce rozgrzanej oliwie. Boczek pokroić w plastry, rozłożyć na mięsie, jeden obok drugiego. Na boczek ułożyć plastry szynki i zrumienioną cebulę. Mięso ciasno zwinąć w rulon, obwiązać bawełnianą nitką. W rondlu rozgrzać pozostałą oliwę i obrumienić mięso ze wszystkich stron, wlać bulion i dusić pod przykryciem około 1,5 godziny.