aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Rolada z bananem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne ciasto o ładnym kolorze z bananem.

Rolada z bananem

Składniki:

Rolada z bananem

 

  • Ciasto:
  • 10 dag cukru
  • 7 jaj
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 40 dag mąkli pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Masa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2,5 szkl mleka
  • 1 margaryna
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki alkoholu
  • Dodatkowo:
  • 2 banany

 

Sposób przygotowania:

Rolada z bananem
Ciasto: Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy mąkę, żółtka i olej. Mieszamy. Dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao. Ciasto wylewamy na blachę 25/36 paskami naprzemiennie ciasto ciemne to ciasto jasne. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zwijamy w ścierkę roladę. Masa: Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku mieszamy budynie i kawę, wlewamy na gotujące się mleko, gotujemy do zgęstnienia. Studzimy i ucieramy z margaryną i dodajemy alkohol. Roladę odwijamy i wykładamy na nią masę na kraju układamy obrane banany i zwijamy ponownie. Dekorujemy dowolnie.