Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rolada z białek z herbatnikową masą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taka rolada to dobry sposób na wykorzystanie białek pozostałych z pieczenia innego ciasta.

Rolada z białek z herbatnikową masą

Składniki:

Rolada z białek z herbatnikową masą

 

  • 5 białek z jajek
  • 10 dag mąki tortowej
  • 10 dag cukru pudru
  • 8 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 10 dag margaryny
  • 1 paczka herbatników
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szkl przegotowanej wody

 

Sposób przygotowania:

Rolada z białek z herbatnikową masą
Białka ubić na sztywną pianę dodając cukier puder. Następnie dodać migdały, sok z cytryny, otartą skórkę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i stopione przestudzone masło, wymieszać. Ciasto wyłożyć na przygotowaną dużą blaszkę, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut. Ostudzone ciasto skropić wodą wymieszaną z cukrem i spirytusem. Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na pianę, dodać pokruszone herbatniki, kakao i aromat, dokładnie rozetrzeć. Masę wyłożyć na przygotowane ciasto i zwinąć roladę. Ozdobić według uznania.