migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna i prosta roladka. Bita śmietana i brzoskwinie fajnie komponują się w cieście z dodatkiem startej czekolady.

Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami

 

  • 3 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady 30 g
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
  • 2 brzoskwinie
  • 1 śmietan fix

Sposób przygotowania:

Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami
Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku oraz cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę i startą na drobnych oczkach gorzką czekoladę. Gotowe ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem. Następnie blachę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut. Po upieczeniu gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę i zwinąć razem z nią w rulon .Odłożyć do wystudzenia. Przygotować krem z bitej śmietany.Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać śmietan fix. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i drobno pokroić. Dodać do śmietany i dokładnie wymieszać. Ciasto delikatnie rozwinać. Posmarować je śmietanową masą i zwinąć ponownie w roladę. Wstawić do lodówki do schłodzenia, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami
Etap 1 Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku oraz cukier waniliowy.
Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami
Etap 2 Następnie dodać mąkę i startą na drobnych oczkach gorzką czekoladę.
Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami
Etap 3 Następnie blachę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut.
Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami
Etap 4 Ciasto delikatnie rozwinać. Posmarować je śmietanową masą i zwinąć ponownie w roladę.