motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Rolada z bitą śmietaną i galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rolada z bitą śmietaną i galaretką

Rolada z bitą śmietaną i galaretką

Składniki:

Rolada z bitą śmietaną i galaretką

 

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NADZIENIE;
  • galaretka truskawkowa
  • galaretka cytrynowa
  • 60 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 czekolada
  • kokos

Sposób przygotowania:

Rolada z bitą śmietaną i galaretką
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno razem z cukrem. Następnie dodajemy żółtka a na końcu mąkę wymieszaną z cukrem. Wylewamy na blaszkę i pieczemy aż się zarumieni. Wyciągamy z pieca i wilgotną ściereczką zwijamy w rulonik. NADZIENIE; Schłodzoną śmietanę ubijamy razem z cukrem na sztywno. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę w małej ilości ciepłej wody. Galaretki rozpuszczamy w 1 szkl wody. (każdą z osobna). Każdą zsiadłą galaretkę kroimy w kostkę. Przygotowane ciasto na roladę rozwijamy smarujemy bitą śmietaną i dajemy kostki galaretki. Zwijamy w rulonik i dajemy do lodówki.