Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Rolada z boczku

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Boczek umyć, lekko ubić, natrzeć solą i majerankiem. Bulkę namoczyć w wodzie lub

Rolada z boczku

Składniki:

Rolada z boczku

 

  • 2 kg (jeden podłużny niewysoki płat) surowego chudego boczkuNadzienie:

 

  • 0,5 kg mielonego mięsa

 

  • mała bułka

 

 

  • 1-2 żółtka

 

  • majeranek

 

  • chili

 

  • ewentualnie 2 łyżki keczupu

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada z boczku
Boczek umyć, lekko ubić, natrzeć solą i majerankiem. Bulkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć, rozetrzeć widelcem. Czosnek utrzeć z solą. Wszystkie składniki farszu starannie wymieszać. Płat boczku grubo posmarować nadzieniem, ciasno zrolować i dokładnie obwiązać dość grubą bawełnianą nitką. Następnie roladę dokładnie natrzeć solą i majerankiem, posmarować keczupem, włożyć do żaroodpornego naczynia i piec godzinę w temperaturze 180-200°C. Podawać z chlebem i musztardą oraz pikantnymi surówkami. 100g – 410 kcal.

Tagi:

mięso rolada