kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Rolada z boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeszcze można zdążyć z zapeklowaniem na święta. Jest rewelacyjny!!!

Rolada z boczku

Składniki:

Rolada z boczku

 

  • 1.5 kilogramowy kawałek boczku do rolowania
  • sól peklowa
  • woda przegotowana
  • łyżka majeranku
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki borówek
  • ćwierć kostki masła
  • troszkę tłuszczu do podlania pieczeni
  • nić

Sposób przygotowania:

Rolada z boczku
Z boczku otworzyć płat o grubości około 1 cm. Posmarować środek musztardą, następnie nałożyć borówki lub powidła borówkowe, posypać orzechami, majerankiem- w środku i zrolować i owinąć nicią na kształt ładnej roladki. Zrobić zalewę z soli peklowej i wody, ułożyć ciasno mięso w naczyniu i zalać zalewą. Ja dodałam jeszcze ziele angielskie, liść laurowy i czosnek do zalewy. I leżał sobie na zimnym balkonie, obracany codziennie przez tydzień. Ale to wymóg niekonieczny, ponieważ to boczek a nie szynka, wystarczy mu 24h. Następnie należy go wyjąć, osuszyć lekko włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st w naczyniu lekko podlanym tłuszczem. Po pół godzinie pieczenia obrócić, posypać lekko majerankiem, położyć na nim kilka wiórków masła i i piec kolejne pół godziny, po czym postąpić tak samo. Ogólny czas pieczenia to około 1.5h. Dostudzić w wytopionym sosie przez około 1h i dopiero wyjąć.

Tagi:

rolada