Sposób przygotowania:
Rolada z boczku
Z boczku otworzyć płat o grubości około 1 cm. Posmarować środek musztardą, następnie nałożyć borówki lub powidła borówkowe, posypać orzechami, majerankiem- w środku i zrolować i owinąć nicią na kształt ładnej roladki. Zrobić zalewę z soli peklowej i wody, ułożyć ciasno mięso w naczyniu i zalać zalewą. Ja dodałam jeszcze ziele angielskie, liść laurowy i czosnek do zalewy. I leżał sobie na zimnym balkonie, obracany codziennie przez tydzień. Ale to wymóg niekonieczny, ponieważ to boczek a nie szynka, wystarczy mu 24h. Następnie należy go wyjąć, osuszyć lekko włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st w naczyniu lekko podlanym tłuszczem. Po pół godzinie pieczenia obrócić, posypać lekko majerankiem, położyć na nim kilka wiórków masła i i piec kolejne pół godziny, po czym postąpić tak samo. Ogólny czas pieczenia to około 1.5h. Dostudzić w wytopionym sosie przez około 1h i dopiero wyjąć.