WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Rolada z boczku z majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo aromatyczna, soczysta i pyszna pieczeń ze zrolowanego boczku. Doprawiana majerankiem i czosnkiem smakuje wyśmienicie.

Rolada z boczku z majerankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z boczku z majerankiem

 

Sposób przygotowania:

Rolada z boczku z majerankiem
Boczek, najlepiej chudy i cienki, bez skóry, myjemy i osuszamy. Nacieramy dokładnie z obu stron solą, pieprzem i odrobiną oleju. Dokładnie posypujemy całość majerankiem i bardzo mocno zwijamy w roladę dłuższym bokiem. Owijamy sznurkiem kuchennym i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia roladę wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię z kilkoma łyżkami oleju. Obsmażamy ze wszystkich stron, wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrojonymi cebulami i czosnkiem. Podlewamy odrobiną wody i pieczemy ok 1,5 godziny w piekarniku w ok 180 stopniach.
Rolada z boczku z majerankiem
Boczek doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Rolada z boczku z majerankiem
Boczek zwijamy dokładnie w roladę i wiążemy.
Rolada z boczku z majerankiem
Obsmażamy na rumiano na petelni ze wszystkich stron.
Rolada z boczku z majerankiem
Pieczemy w naczyniu z pokrojoną cebulą i czosnkiem.

Tagi:

rolada