Sposób przygotowania:
Rolada z galaretką truskawkową
Oddzielić żółtka od białek. Wymieszać cukier z cukrem waniliowym. Z białek ubić pianę. Nie przerywając ubijania, wsypywać cukry. Nie przerywając ubijania wlewać kolejno po jednym żółtku. Wymieszać dokładnie z mąką i proszkiem do pieczenia. Blaszkę natłuścić i oprószyć mąką. Wlać masę. Piec w temp. 180 st. C przez 10 minut. Blaszkę przykryć bawełnianą ściereczką, po czym ją odwrócić i razem ze ściereczką ukształtować z ciasta roladę. Poczekać aż ostygnie. W międzyczasie do gorącej wody wsypać galaretkę, rozpuścić, delikatnie ostudzić i rozetrzeć z dżemem, ostudzić, pozostawić, aby lekko stężała. Po czym posmarować nią ostudzone ciasto (bez ściereczki) i ukształtować roladę. Włożyć do lodówki, aby zastygła.