eliza739

eliza739

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 308]

Rolada z galaretką truskawkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rolada z dżemem i galaretka truskawkową

Rolada z galaretką truskawkową

Składniki:

Rolada z galaretką truskawkową

 

  • 3 jajka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szklanka gorącej wody do rozpuszczenia galaretki
  • 1 opakowanie małego cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Rolada z galaretką truskawkową
Oddzielić żółtka od białek. Wymieszać cukier z cukrem waniliowym. Z białek ubić pianę. Nie przerywając ubijania, wsypywać cukry. Nie przerywając ubijania wlewać kolejno po jednym żółtku. Wymieszać dokładnie z mąką i proszkiem do pieczenia. Blaszkę natłuścić i oprószyć mąką. Wlać masę. Piec w temp. 180 st. C przez 10 minut. Blaszkę przykryć bawełnianą ściereczką, po czym ją odwrócić i razem ze ściereczką ukształtować z ciasta roladę. Poczekać aż ostygnie. W międzyczasie do gorącej wody wsypać galaretkę, rozpuścić, delikatnie ostudzić i rozetrzeć z dżemem, ostudzić, pozostawić, aby lekko stężała. Po czym posmarować nią ostudzone ciasto (bez ściereczki) i ukształtować roladę. Włożyć do lodówki, aby zastygła.