SUPERPRZEPIS

Rolada z indyka na zimno

  • 3
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Rolada z indyka na zimno

Pyszna, pachnąca i świeża wędlinka do pieczywa- 100% mięsa, no prawie, bo jeszcze przyprawy, ale bez sztucznych barwników, konserwantów i innych ulepszaczy czy środków powiększających objętość.

Składniki:

Rolada z indyka na zimno

 

  • 1,5 kg udźca z indyka

 

  • 600 g mięsa mielonego z indyka ( u mnie gulaszowe)

 

 

 

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

 

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • łyżeczka papryki suszonej słodkiej

 

 

 

 

  • Marynata

 

  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki

 

  • 1 płaska łyżeczka suszonej ostrej papryki

 

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

 

  • 3-4 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

Rolada z indyka na zimno

przygotowanie udźca

Rolada z indyka na zimno
mięso rozbijamy dość cienko uważając żeby jak najmniej je uszkodzić

Ważne!!

Skóry z udźca nie ściągamy- będzie chronić mięso przed wysychaniem podczas pieczenia.

Usuwamy kość i resztę rozbijamy z jednej strony, delikatnie ale dość mocno, żeby powstał nam prostokątny płat mięsa.

marynata

Rolada z indyka na zimno
składniki marynaty można zmieniać dodając swoje ulubione zioła czy przyprawy

Wszystkie składniki marynaty mieszamy i nacieramy udziec- przykrywamy folią i odstawiamy na kilka godzin

farsz

Rolada z indyka na zimno
mięso przyprawiamy mocniej - po upieczeniu troszkę stracą na smaku

Mięso mielone mieszamy z posiekaną natką i łyżką żelatyny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty z solą.

Mięso doprawiamy solą i pieprzem troszkę mocniej niż zazwyczaj,po pieczeniu smak nam złagodnieje.

faszerowanie

Rolada z indyka na zimno
mięso rozłożyłam na 3/4 powierzchni omijając boki

Rozbity udziec posypujemy równomiernie 2 łyżką żelatyny- obie warstwy nam sie połączą i nie będzie rozpadać podczas krojenia.

zwijanie i pieczenie

Rolada z indyka na zimno
mięso obwiązujemy sznurkiem bawełanianym lub możemy włożyć do siatki wędliniarskiej

Dość mocno zwijamy w rulon, boki lekko podwijamy pod spód rolady i obwiązujemy sznurkiem bawełnianym.

Górę posypujemy łyżeczką papryki i czosnku, lekko wcieramy.


Roladę wkładamy do rękawa foliowego, wlewamy 1/3 szklanki wody i związujemy

Ja przez dodaniem wody przekładamy roladę do formy w której będzie się piec

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 1 godzinę i 10 minut, w połowie sprawdzamy czy nam sie nie przypala - jeżeli tak to obracamy i możemy wlać trochę wody do brytfanki/ formy

Pod koniec można rozciąć rękaw i dopiec na rumiano, ale nie za długo, żeby nam mięso sie nie wysuszyło.

Upieczone mięso studzimy i zupełnie zimne wkładamy do lodówki na kilka godzin ( u mnie cała noc)

Smacznego:)