Sposób przygotowania:
Rolada z indyka na zimnoprzygotowanie udźca

Ważne!!
Skóry z udźca nie ściągamy- będzie chronić mięso przed wysychaniem podczas pieczenia.
Usuwamy kość i resztę rozbijamy z jednej strony, delikatnie ale dość mocno, żeby powstał nam prostokątny płat mięsa.
marynata

Wszystkie składniki marynaty mieszamy i nacieramy udziec- przykrywamy folią i odstawiamy na kilka godzin
farsz

Mięso mielone mieszamy z posiekaną natką i łyżką żelatyny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty z solą.
Mięso doprawiamy solą i pieprzem troszkę mocniej niż zazwyczaj,po pieczeniu smak nam złagodnieje.
faszerowanie

Rozbity udziec posypujemy równomiernie 2 łyżką żelatyny- obie warstwy nam sie połączą i nie będzie rozpadać podczas krojenia.
zwijanie i pieczenie

Dość mocno zwijamy w rulon, boki lekko podwijamy pod spód rolady i obwiązujemy sznurkiem bawełnianym.
Górę posypujemy łyżeczką papryki i czosnku, lekko wcieramy.
Roladę wkładamy do rękawa foliowego, wlewamy 1/3 szklanki wody i związujemy
Ja przez dodaniem wody przekładamy roladę do formy w której będzie się piec
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 1 godzinę i 10 minut, w połowie sprawdzamy czy nam sie nie przypala - jeżeli tak to obracamy i możemy wlać trochę wody do brytfanki/ formy
Pod koniec można rozciąć rękaw i dopiec na rumiano, ale nie za długo, żeby nam mięso sie nie wysuszyło.
Upieczone mięso studzimy i zupełnie zimne wkładamy do lodówki na kilka godzin ( u mnie cała noc)
Smacznego:)
zbysiowa
reanja
reanja
Madziu masz rację, zdrowie jest najważniejsze:)