Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Rolada z indyka z pieczarkowym farszem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rolada z indyka nadziewana pieczarkami to super dodatek do dań drugich spożywana na gorąco jak również na zimno podawana z pieczywem

Rolada z indyka z pieczarkowym farszem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada z indyka z pieczarkowym farszem

 

  • Pierś z indyka ( około 1 kg. )
  • 35-40 dkg. pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • Olej
  • sól , pieprz
  • przyprawy według uznania ( użyłam przyprawy do kurczaka pieczonego )

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada z indyka z pieczarkowym farszem
Pierś z indyka oczyścić , osuszyć za pomocą papierowego ręcznika , rozciąć na dwie równe części ( nie koniecznie , jeśli ktoś woli można zrobić w całości ) delikatnie rozbić formując w miarę równe prostokąty , posypać przyprawami . Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej , cebulę bardzo drobno pokroić , udusić razem z pieczarkami , do uduszonych pieczarek wbić 2 jajka , mieszając lekko podsmażyć , doprawić do smaku . Ciepłe pieczarki rozłożyć równomiernie na przygotowane mięso , zwinąć rolady , związać , posypać przyprawami . Rolady włożyć do rękawa foliowego wrzucić obrany i pokrojony czosnek , ziele angielskie , liść laurowy i wlać kilka łyżek oleju . Tak przygotowaną pierś położyć w formie , piec w temp. 180 około godziny , przed końcem pieczenia przeciąć rękaw aby mięso się zrumieniło.
Rolada z indyka z pieczarkowym farszem
Bardzo dobrze smakuje na gorąco jak i na zimno