Sposób przygotowania:
Faszerowana pierś z indyka
Pierś indyczą umyć,osuszyć,rozciąć tak,aby powstał płat mięsa w kształcie prostokąta.Leciutko rozbić tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą.Oprószyć solą i pieprzem.Wstawić do lodówki.W tym czasie podsmażyć na oleju pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę,zmielić łopatkę i bułkę wcześniej namoczoną w mleku,śliwki przelać wrzątkiem.Mielone mięso z bułką połączyć z cebulą,doprawić do smaku solą i pieprzem.Dodać jajko i wyrobić na jednolitą masę.Na płacie mięsa z indyka rozsmarować farsz mięsny,położyć śliwki suszone,zwinąć w roladę.Obwiązać nicią.Roladę umieścić w brytfannie,podlać niewielką ilością wody i oleju.Piec w temperaturze 200*C około 1 godziny,często podlewając sosem powstałym z pieczenia.