Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rolada z indyka z wędzonym boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taką roladę można podawać na zimno lub na gorąco z sosem.

Rolada z indyka z wędzonym boczkiem

Składniki:

Rolada z indyka z wędzonym boczkiem

 

  • 1 filet z indyka
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 bulionetka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki musztardy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rolada z indyka z wędzonym boczkiem
Filet z indyka umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, przeciąć w taki sposób aby powstał płat mięsa. Następnie oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypać ziołami i posmarować musztardą. Boczek pokroić w plasterki, ułożyć na mięsie, z jednej strony ułożyć pokrojoną w słupki marchewkę. Mięso zwinąć w roladę i obwiązać bawełnianą nitką. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać posiekaną cebulę, koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć do rondla, wlać 1 szklankę wody, dodać bulionetkę i dusić pod przykryciem około 1 godziny.
(Sos można zagęścić dodając 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody.)