Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Rolada z indyka z morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drób lubi połączenia z owocami. Suszone, słodziutkie morele wspaniale podkreślają delikatny smak piersi z indyka. Polecam m.in. na świąteczny obiad.

Rolada z indyka z morelami

Składniki:

Rolada z indyka z morelami

 

  • płat fileta z indyka ważący ok. 500 g
  • 7 suszonych moreli
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz

Na marynatę

  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • szczypta tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rolada z indyka z morelami

ETAP 1:

Rolada z indyka z morelami
Filet z indyka przekrajamy na płat, rozbijamy

Filet z indyka przekrawamy tak, aby powstał spory płat, rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.

ETAP 2:

Rolada z indyka z morelami
Na mięsie posmarowanym marynatą układamy morele

Z wyżej wymienionych składników robimy marynatę, połowę rozsmarowujemy na jednej stronie indyka. Układamy morele.

ETAP 3:

Rolada z indyka z morelami
Zwiniętą roladę z dodatkami owijamy nitką

Płat mięsa zwijamy w roladę. Owijamy nitką. Wierzch z każdej strony smarujemy pozostałą marynatą.

ETAP 4:

Rolada z indyka z morelami
Mięso pieczemy w bulionie, w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem

Mięso przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zalewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w 175 st.C przez 60 minut. Co jakiś czas roladę podlewamy bulionem. Przed podaniem z rolady usuwamy nitkę. Serwujemy z ulubionymi dodatkami :)


Tagi:

indyk