Sposób przygotowania:
rolada z indyka
Płat mięsa najlepiej taki ze skórą!!! natrzeć sola i pieprzem, posmarować musztardą i posypać połową tymianku. Ułożyć plastry- dość cienkie wędzonego boczku. Dżem wymieszać z papryką i octem, posmarować boczek na płacie mięsa, zwinąć roladę, obwiązać nicią. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć na rumiano roladę, włożyć ja wraz z tłuszczem do dwa razy większego niż ona naczynia, dolać bulionu do połowy jej wysokości i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika. Dodać pokrojone marchewki. Po 20 min pieczeń obrócić. Ziemniaki wyszorować, pokroić w gruba kostkę, po kolejnych 20 min wrzucić do piekącego się mięsa, które znów obrócić, podlać płynem i posypać tymiankiem. Całość piecze się około 1-1.2 godz, powinna być obracana i polewana żeby nie wyschła co 20 min.