Sposób przygotowania:
Rolada z jabłkami
Formę do pieczenia o wymiarach 29 x 37 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować go z wierzchu masłem lub margaryną. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Rozrzucić je na blaszce, potem posypać cynamonem i obydwoma cukrami wymieszanymi z wanilią. Do miski przełożyć białka i ubić z solą a potem dodać cukier waniliowy i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka, delikatnie wymieszać i przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ponownie masę połączyć ale delikatnie i wyłożyć na pokrojone jabłka. Masę wyrównać i wstawić blachę do piekarnika nastawionego do 160 stopni z termoobiegiem na 30 minut. Po upieczeniu na górę położyć czystą ściereczkę a potem coś płaskiego ( u mnie to drzwiczki mdm przeznaczone do moich kuchennych celów ) i energicznie odwrócić. Zdjąć blaszkę potem papier do pieczenia i pomagając sobie ściereczką zwinąć roladę. Zostawić tak zwiniętą roladę łączeniem do dołu do całkowitego wystudzenia. Potem odwinąć ją ze ściereczki, posypać cukrem pudrem i kroić na plastry a na koniec zajadać.
margarytka
zewa
O tak, masz rację. Trzeba pomyśleć nad innymi wariacjami bo jest super :)
gosia56
zewa
Dziękuję :)
2milutka
zbysiowa
zewa
Dziękuję :)
zewa
Mam tylko jedną brzoskwinię ale mam nektarynki to pewnie też będzie dobre :)