Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Rolada z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jak wygląda, tak smakuje - nic dodać, nic ująć!

Rolada z jabłkami

Składniki:

Rolada z jabłkami

 

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie jabłkowe:
  • 1 kg jabłek
  • 1,5łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • galaretka wiśniowa

Sposób przygotowania:

Rolada z jabłkami
Jeśli chcemy przyrządzić roladę z jabłkami należy: białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylać na formę,wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 10-15 minut w temperaturze 180 °C.Po upieczeniu przełożyć na ściereczkę obsypaną cukrem pudrem i zwinąć. Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.Sparzyć, dodać cukier waniliowy, cynamon i wymieszać.Wlać galaretkę i wymieszać.Można na chwilkę wstawić do lodówki aby wszystko zaczęło powoli tężeć.Przełożyć na roladę i zwinąć w rulon.