Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Rolada z masą krówkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

słodka rolada z galaretka .

Rolada z masą krówkową

Składniki:

Rolada z masą krówkową

 

  • 5 jajek
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 puszka gotowanego mleka skondensowanego słodzonego
  • kostka masła
  • 0,5 kostki margaryny
  • galaretka wisniowa

Sposób przygotowania:

Rolada z masą krówkową
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, przelewamy na talerz i pozostawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy żółtka ubite na puszysty kogiel mogiel z cukrem. na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i kiedy wszystko dokładnie wymieszamy łyżką, to wylewamy to na dużą blachę od piekarnika i pieczemy 25 minut. Po wyjęciu roladę kładziemy na czystej ścierce i razem z nią zwijamy rulon. Masło i margarynę ucieramy razem - stopniowo dodajemy mase krówkową, gotowy krem rozkładamy na rozwiniętej ponownie roladzie, na brzegu ukladamy szerokie paski stężałej galaretki i zawijamy całość w rulon. Polewamy czekoladą.