motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Rolada z masą orzechową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna rolada z nutką orzechową.

Rolada z masą orzechową

Składniki:

Rolada z masą orzechową

 

  • CIASTO:
  • 20 dkg mąki
  • 2 żółtka
  • 10 dkg cukru pudru
  • 10 dkg margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • MASA:
  • 10 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 2 białka
  • 5 dkg cukru (kryształu)

 

Sposób przygotowania:

Rolada z masą orzechową
CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać roztrzepane żółtka oraz cukier puder i śmietanę. Zagnieść ciasto. MASA ORZECHOWA: Z białek i cukru ubić na sztywno pianę, dodać orzechy, wymieszać. Ciasto rozwałkować, następnie posmarować masą orzechową, zrolować. Po upieczeniu roladę posypać cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto rolada