marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rolada z mielonego mięsa z awokado i pomidorkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Rolady z mielonych mięs przypominają nieco klopsy z niespodzianką, np pomidorki koktajlowe, oliwki z wkładką bądź masa serowa lub z awokado. Czasami pastę z awokado można wzbogacić orzeszkami pinii lub pistacji.

Rolada z mielonego mięsa z awokado i pomidorkami

Składniki:

Rolada z mielonego mięsa z awokado i pomidorkami

 

  • 1 kg. mięsa wieprzowego mielonego,
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych,
  • 1 duża cebula,
  • 3 średnie awokado bez pestek,
  • 15 dag. orzeszków pistacji lub pinii,
  • 2 czerstwe bułki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 6 ząbków czosnku,
  • sól,
  • pieprz biały lub czarny mielony,
  • olej do smażenia/pieczenia,
  • oraz arkusz foli aluminiowej.

Sposób przygotowania:

Rolada z mielonego mięsa z awokado i pomidorkami
Mięso wieprzowe lub wołowe można kazac sobie zemleć w sklepie lub samemu to zrobić, jak maszynka elektryczna do mięsa dobrze się sprawuje. Potem cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka i również przepuścić przez maszynkę. Dwie czerstwe bułki namoczyć w mleku, odcisnąć w dłoni oraz dodać do masy mięsnej, następnie dodać obrany i zmiażdżony czosnek- wystarczy pół główki oraz sól i pieprz biały lub czarny mielony. Pomidorki koktajlowe opłukać i usunąć zielone szypułki, awokado opłukać, przekroić na połówki i wyjąć z nich pestki, a masę wybrać łyżką do miski i do tego dodać garstkę rozłupanych pistacji lub orzeszków pinii i wymieszać.

Na blacie stołowym lub desce do chleba rozłożyć arkusz folii aluminiowej i rozsmarować nań farsz mięsny, a na nim rozsmarować pastę z awokado z orzeszkami i na wierzch kłaść pomidorki . Zwijać roladę powoli, trzymając w rękach brzegi folii, a zwiniętą roladę zawinać po bokach folią, olej wlać na blachę lub do brytfanny.

Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, potem rozgrzać tam tłuszcz w brytfannie i na skwierczący polożyć zawiniętą w folię roladę mięsną i piec z ok. godzinę, nastawiając czas pieczenia w urządzeniu. Patykiem można sprawdzić po wbiciu go w mięso, czy się upiekło. Jeśli mięso się klei do drewienka, to znak, że trzeba potrzymać danie w piekarniku. Jeżeli nie, to wyłączyć piekarnik, a naczynie z daniem wyjąć i po przełożeniu na półmisek rozciąć folię nożycami.

Roladę zaś pokroić na plastry i podawać z ziemniakami z wody i sałatą w śmietanie.