Sposób przygotowania:
Rolada z mielonego mięsa z awokado i pomidorkami
Mięso wieprzowe lub wołowe można kazac sobie zemleć w sklepie lub samemu to zrobić, jak maszynka elektryczna do mięsa dobrze się sprawuje. Potem cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka i również przepuścić przez maszynkę. Dwie czerstwe bułki namoczyć w mleku, odcisnąć w dłoni oraz dodać do masy mięsnej, następnie dodać obrany i zmiażdżony czosnek- wystarczy pół główki oraz sól i pieprz biały lub czarny mielony. Pomidorki koktajlowe opłukać i usunąć zielone szypułki, awokado opłukać, przekroić na połówki i wyjąć z nich pestki, a masę wybrać łyżką do miski i do tego dodać garstkę rozłupanych pistacji lub orzeszków pinii i wymieszać.
Na blacie stołowym lub desce do chleba rozłożyć arkusz folii aluminiowej i rozsmarować nań farsz mięsny, a na nim rozsmarować pastę z awokado z orzeszkami i na wierzch kłaść pomidorki . Zwijać roladę powoli, trzymając w rękach brzegi folii, a zwiniętą roladę zawinać po bokach folią, olej wlać na blachę lub do brytfanny.
Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, potem rozgrzać tam tłuszcz w brytfannie i na skwierczący polożyć zawiniętą w folię roladę mięsną i piec z ok. godzinę, nastawiając czas pieczenia w urządzeniu. Patykiem można sprawdzić po wbiciu go w mięso, czy się upiekło. Jeśli mięso się klei do drewienka, to znak, że trzeba potrzymać danie w piekarniku. Jeżeli nie, to wyłączyć piekarnik, a naczynie z daniem wyjąć i po przełożeniu na półmisek rozciąć folię nożycami.
Roladę zaś pokroić na plastry i podawać z ziemniakami z wody i sałatą w śmietanie.
Na blacie stołowym lub desce do chleba rozłożyć arkusz folii aluminiowej i rozsmarować nań farsz mięsny, a na nim rozsmarować pastę z awokado z orzeszkami i na wierzch kłaść pomidorki . Zwijać roladę powoli, trzymając w rękach brzegi folii, a zwiniętą roladę zawinać po bokach folią, olej wlać na blachę lub do brytfanny.
Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, potem rozgrzać tam tłuszcz w brytfannie i na skwierczący polożyć zawiniętą w folię roladę mięsną i piec z ok. godzinę, nastawiając czas pieczenia w urządzeniu. Patykiem można sprawdzić po wbiciu go w mięso, czy się upiekło. Jeśli mięso się klei do drewienka, to znak, że trzeba potrzymać danie w piekarniku. Jeżeli nie, to wyłączyć piekarnik, a naczynie z daniem wyjąć i po przełożeniu na półmisek rozciąć folię nożycami.
Roladę zaś pokroić na plastry i podawać z ziemniakami z wody i sałatą w śmietanie.