Sposób przygotowania:
Rolada z mielonego z pesto i żółtym serem
Mięso wieprzowe zmielić lub kupić zmielone, następnie wbić jajko surowe, by farsz się nie rozpadał, namoczone w mleku i odciśnięte bułki oraz przyprawy. Wymieszać ręką farsz i rozłożyć go na arkuszu folii aluminiowej, a na farszu rozłożyć łyżkami pesto z natki domowej roboty. Zetrzeć żółty ser i posypać całość i powoli zwijać ręką farsz podobnie jak roladę biszkoptową, drugą unosząc dwa rogi folii w górę. Gdy rolada będzie już zwinięta, wtedy to folią zakryć mięso, piekarnik nagrzać do 200 st. C, olej wlać do brytfanki i poczekać, aż zacznie w piekarniku skwierczeć tłuszcz. Wysunąć z otwartego naczynie i ostrożnie położyć zawiniętą roladę na rozgrzany olej. wsunąć ponownie brytfannę i piec danie ok. godziny. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę piekarnika do 190 st. C. Po upieczeniu wyjąć naczynie przez rękawice, rozciąć folię nożem, a roladę mięsna pokroić na porcje i podawać z ziemniakami z wody i sałatą zieloną.