marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rolada z mielonego z pesto i żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dania z mielonych mięs są podawane na codzienne obiady,ale spróbuję wyczarować z mielonego na świąteczne menu,np.rolada z pesto i żółtym serem.

Rolada z mielonego z pesto i żółtym serem

Składniki:

Rolada z mielonego z pesto i żółtym serem

 

  • 400 g.mięsa wieprzowego mielonego,
  • słoiczek pesto domowej roboty np.pietruszkowe,
  • 15 dag.żółtego sera startego,
  • surowe jajko,
  • 2 czerstwe kajzerki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • pieprz biały lub czarny mielony,
  • olej do smażenia/pieczenia,
  • folia aluminiowa.

Sposób przygotowania:

Rolada z mielonego z pesto i żółtym serem
Mięso wieprzowe zmielić lub kupić zmielone, następnie wbić jajko surowe, by farsz się nie rozpadał, namoczone w mleku i odciśnięte bułki oraz przyprawy. Wymieszać ręką farsz i rozłożyć go na arkuszu folii aluminiowej, a na farszu rozłożyć łyżkami pesto z natki domowej roboty. Zetrzeć żółty ser i posypać całość i powoli zwijać ręką farsz podobnie jak roladę biszkoptową, drugą unosząc dwa rogi folii w górę. Gdy rolada będzie już zwinięta, wtedy to folią zakryć mięso, piekarnik nagrzać do 200 st. C, olej wlać do brytfanki i poczekać, aż zacznie w piekarniku skwierczeć tłuszcz. Wysunąć z otwartego naczynie i ostrożnie położyć zawiniętą roladę na rozgrzany olej. wsunąć ponownie brytfannę i piec danie ok. godziny. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę piekarnika do 190 st. C. Po upieczeniu wyjąć naczynie przez rękawice, rozciąć folię nożem, a roladę mięsna pokroić na porcje i podawać z ziemniakami z wody i sałatą zieloną.